Składniki:
Ciasto: - 7 jaj - 5 łyżek mąki zwykłej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 3 łyżki kakao - 1 szklanka cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody |
Masa: - 1 i 1/2 margaryny - 1 szklanka cukru pudru - 1/2 litry mleka - budyń waniliowy - cukier waniliowy - 1/2 kg ptasiego mleczka |
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy mikserem, dodajemy cukier, żółtka. Na końcu dodajemy mąki, kakao, proszek i sodę, mieszamy. Pieczemy około 40 minut.
Gotujemy budyń, wg przepisu(nie dodajemy cukru), studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy budyń i cukier waniliowy.
Placek kroimy na pół, wykładamy połowę masy, ptasie mleczko i druga połowa masy.
Smacznego!