Składniki:
Ciasto orzechowe
- 2 listki wafla
- 9 jaj
- 10 łyżek orzechów zmielonych
- 5 łyżek bułki tartej
- 9 łyżek cukru kryształu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyzki mąki pszennej
Biszkopt ciemny
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2-3 łyżki kakao
Masa
- 1 margaryna
- 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego
- 3 łyżki orzechów mielonych
Wykonanie:
Ciasto orzechowe - białka ubić, dodać cukier, żłótka i pozostałe składniki. Dno 2 blaszek wyłożyć waflem i równo rozłożyć przygotowane ciasto. Upiec.
Biszkopt ciemny - białka ubić, dodać cukier, żółtka i pozostałe składniki. Upiec.
Masa - mleko w puszce gotować ok 3 godzin. Margarynę utrzeć, dodawać wystudzone mleko i orzechy. Masę podzielić na 2 części.
Przełożenie ciasta - ciasto orzechowe-masa-biszkopt-masa-ciasto orzechowe-wierzch polać polewą.
Smacznego!