Składniki:
Ciasto
- 45 dkg mąki
- 7 dkg drożdży
- 7 żółtek
- 1/2 łyzki topionego masła
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- sok z cytryny
Mak
- 30dkg maku
- 2 całe jaja
- 1/2 szk. cukru
- 3 łyżki miodu
- zapach migdałowy
- bakalie
Wykonanie:
Mak sparzyć, zemleć. Jajka ubić z cukerm, dodać 3 łyżki miodu, zapach migdałowy i bakalie, połaczyć z makiem.
Na stolnicy wyrabiamy ciasto za wszystkich składników (gdy za twarde dolać mleka). Rozwałkować na 2 prostokąty, posmarować przygotowanym makiem, zwinąć. Dodatkowo zawijamy w papier śniadaniowy, kładziemy na wysmarowaną blaszkę i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny. Pieczemy.
Smacznego!